vineri, 30 aprilie 2010

A fi sau a nu fi...

...ECO!
Mda... cam asta e intrebarea!
Planeta noastra s-a nascut in urma cu 4,6 miliarde de ani si nu arata deloc asa cum o cunoastem noi astazi.
As putea spune ca a trecut prin multe " operatii estetice".
Mai intai au luat nastere rocile, apa si aerul, iar in cele din urma viata!
Dar oare stim sa pretuim ceea ce ne-a fost oferit "mura-n gura" de catre natura?
Nu credeti ca o data cu dobandirea unui lucru trebuie sa ne asumam si raspunderi?
Si noi ce am facut? Oare am reusit sa protejam mediul inconjurator? Nu tocmai. Specia umana s-a tot bucurat de evolutie, a tot cercetat, a facut noi descoperiri etc., iar in timpul asta cine suferea? Chiar el... cel ce ne suporta existenta de atata amar de vreme... Pamantul.
Planeta noastra suporta consecintele neglijentei oamenilor. Ce e mai grav e ca desi suntem constienti de raul pe care il facem nu suntem in stare sa punem capat anumitor proiecte nu tocmai eco.
Nu cumva suntem prea avari? Prea egoisti?
Ba da! Tocmai din dorinta de a avea un trai cat mai comod, cat mai decent am poluat. Mai mult sau mai putin, constientizand sau nu... conteaza ca am facut-o! Omul... cel mai evoluat mamifer... Si cum se foloseste dansu' de aceasta calitate? Autodistrugandu-se!? Oare e drept ca noi sa reusim sa ruinam in cativa zeci de ani ceea ce natura a creeat in milioane?
Semnalul de alarma a fost dat de ceva timp. Bomba cu ceas s-a declansat, iar noi suntem singurii care pot contribui la dezamorsarea ei. Dar inainte de asta trebuie sa invatam sa ne protejam pe noi si dabia dupa pasul acesta putem ajuta. Abia dupa ce invatam sa ne respectam pe noi insine vom fi capabili sa ocrotim si sa conservam si elementele mediului natural. Sunt convinsa ca impreuna, cu putina atentie din partea fiecaruia am putea sa avem o planeta mai curata si automat sa traim intr-un mediu mai sanatos.
Si... chiar nu este extraordinar de complicat. Cu putin bun simt si bunavointa putem reusi!
Putem incepe prin lucruri simple. Sa incercam sa ne dezobisnuim de reflexul de a arunca resturile menajere pe jos. Pentru ele exista cosurile de gunoi puse din metru in metru! Nu pentru design!
Cand iesiti din camera stingeti lumina!
Cand va spalati dimineata pe dinti, inchideti apa! In 5 minute se pierd aproximativ 20l! Imaginati-va cata risipa se face la nivel mondial.
Hai sa ne mobilizam. Sa incercam sa facem ceva. Asta daca ne dorim ca si nepotii nostri sa se poata bucura de resursele pe care ni le ofera natura. Ar trebui ca de fiecare data cand avem tendinta de a polua sa ne amintim de un singur lucru: Omul nu poate supravietuii fara natura, insa ea poate exista si fara prezenta noastra. Respectati-va pe voi, respectati natura!

Niciun comentariu: